Ιστορικό Μονής
Ιδρυτής και κτίτωρ του ανδρώου ησυχαστηρίου «ἡ Ἁγία Τριάς» είναι ο π. Συμεών Κραγιόπουλος (†2015). Γεννήθηκε το 1926 στην Ρητίνη Πιερίας, σπούδασε στην Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έγινε κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης το 1954. Συνέχισε το έργο του πνευματικού του πατρός, Τιμοθέου Παπαμιχαήλ, στην αδελφότητα το «Σχολεῖον τοῦ Χριστοῦ». Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας και εφημέριος της μητροπόλεως σε διαφόρους ναούς της Θεσσαλονίκης.
Όταν συμπλήρωσε είκοσι έτη πνευματικής διακονίας, αναζήτησε έναν πιο ησυχαστικό χώρο διαμονής. Αρχικό σκοπό είχε να βρει ένα κτήμα, για να χτίσει ένα σπιτάκι, για να μένει μακριά από τον θόρυβο της πόλεως. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος βρήκε στο Πανόραμα το αγροτεμάχιο, στο οποίο βρίσκεται το σημερινό ησυχαστήριο. Στην αρχή έκτισε τέσσερα κελιά και έμενε εκεί με κάποιους συνεργάτες του. Σιγά σιγά προσέθεσε και άλλα κελιά και διαμόρφωσε έναν εσωτερικό ναό εις τιμήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Για τις ανάγκες των πιστών διαμορφώθηκε λίγο μεγαλύτερο ναΐδριο εις τιμήν των αγίων τριών Θεολόγων, Ιωάννου του Ευαγγελιστού, Γρηγορίου του Θεολόγου και Συμεών του Νέου Θεολόγου. Η εορτή καθιερώθηκε με ευλογία του μητροπολίτου Παντελεήμονος του Β΄. Ο π. Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης συνέγραψε πλήρη ακολουθία και η μνήμη τους εορτάζεται από κοινού το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου ως δεύτερη πανήγυρη του ησυχαστηρίου.
Το όλο έργο του ησυχαστηρίου είναι συνδεδεμένο με την αγία Τριάδα. Τα σημαντικότερα γεγονότα της ιδρύσεως του ησυχαστηρίου συνδέθηκαν με την εορτή του Αγίου Πνεύματος, χωρίς να έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Το 1947 ο π. Τιμόθεος είχε καθιερώσει ως πανήγυρη της αρχικής πνευματικής ομάδος την εορτή της Πεντηκοστής. Στην εορτή της Πεντηκοστής του 1974 έγινε η πρώτη θεία λειτουργία στο αρχικό οίκημα. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος του 1976 έγινε η θεμελίωση του ναού της αγίας Τριάδος και πάλι στην εορτή της Πεντηκοστής τελέσθηκε η πρώτη λειτουργία.
Ο π. Τιμόθεος εκοιμήθη και ετάφη στην Λυών το 1954, όπου είχε μεταβεί για μεταπτυχιακές σπουδές στα έργα του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου φθινόπωρο του 1953. Ύστερα από είκοσι τρία χρόνια, την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος του 1977 έγινε η επαναταφή των λειψάνων, τα οποία μετέφερε ο π. Συμεών υπό δυσχερείς συνθήκες. Καθιερώθηκε ετήσιο μνημόσυνο την ημέρα της κοιμήσεώς του και εκδόθηκαν τα γραπτά του και ομιλίες σχετικές με τη ζωή και το πνευματικό έργο του, όπως το βιβλίο «π. Τιμόθεος Παπαμιχαήλ».
Ο π. Συμεών στήριξε το πνευματικό έργο στην πνευματική παρακαταθήκη του π. Τιμοθέου και στο πνεύμα της διδασκαλίας του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, στο οποίο πνεύμα είχε μυηθεί πρωτίστως ο π. Τιμόθεος. Ο π. Τιμόθεος με την πίστη, την ταπείνωση και τη διάκρισή του οδήγησε τον π. Συμεών στον δρόμο του Χριστού και τον μύησε στην υπακοή προς τον Χριστό και την Εκκλησία. Ο άγιος Συμεών με τον βίο και τα ασκητικά του έργα ενέπνευσε την πνευματική ζωή και τη διδασκαλία του π. Συμεών. Στο πρόσωπο του αγίου Συμεών βρήκε συγκεντρωμένη όλη την πατερική θεολογία και με τις πρεσβείες του δημιούργησε τα δύο ησυχαστήρια στο Πανόραμα.
Τη δεκαετία του 1980 συγκεντρώθηκαν κοντά στον π. Συμεών μερικοί νέοι, που ήθελαν να μαθητεύσουν με πνεύμα υπακοής και να ακολουθήσουν την πνευματική ζωή του. Ακολουθούσαν μοναχικό πρόγραμμα κατά το σύνηθες μοναστηριακό τυπικό, με πρωινή έγερση γύρω στις 4:00 π. μ., με το μεσονυκτικό, τον όρθρο και τη θεία Λειτουργία. Είχαν κοινή τράπεζα νωρίς το πρωί και μετά τις ώρες των διακονημάτων τελούσαν την ακολουθία του εσπερινού, τη βραδινή τράπεζα και το απόδειπνο.
Επειδή κάποιες νέες ήθελαν να ζήσουν παρόμοιο μοναχικό βίο, ο π. Συμεών το 1987 συγκρότησε τη γυναικεία αδελφότητα υπό την πνευματική καθοδήγησή του. Ιδρύθηκε έτσι το ησυχαστήριο «Τό Γενέσιον τῆς Θεοτόκου» και αναγνωρίστηκε επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδος το 1993. Ηγουμένη του ησυχαστηρίου εξελέγη η γερόντισσα Φιλοθέη. Η ενθρόνισή της έγινε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β’. Τα εγκαίνια του ναού της Παναγίας Κεχαριτωμένης έγιναν το 2005 από τον παναγιώτατο μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Τα θυρανοίξια του καθολικού, που τιμάται στο Γενέσιο της Θεοτόκου, έγιναν από τον ίδιο το 2012.
Στο ανδρικό ησυχαστήριο τα εγκαίνια του ναού της αγίας Τριάδος έγιναν επίσης από τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο το 2009, όπως και η επίσημη αναγνώριση του ησυχαστηρίου «Ἡ Ἁγία Τριάς» ένα χρόνο πριν την κοίμηση του π. Συμεών, το 2014. Ο κτίτωρ και πρώτος ηγούμενος του ησυχαστηρίου εκοιμήθη την 30ή Σεπτεμβρίου του 2015. Ο τάφος του είναι απέναντι από το καθολικό της Αγίας Τριάδος και εκτός από το καθιερωμένο μνημόσυνο την ημέρα της κοιμήσεώς του, τελείται κτιτορικό μνημόσυνο το απόγευμα της πανηγύρεως, την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Νέος ηγούμενος του ιερού ησυχαστηρίου εξελέγη ο αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Γρίντζος. Η ενθρόνισή του έγινε από τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο στις 30 Νοεμβρίου του 2016. Με τις ευχές του π. Συμεών συνεχίζεται το μοναχικό πρόγραμμα, όπως το θέσπισε ο μακαριστός πατήρ και οι λόγοι του μέσω των βιβλίων και της νέας ιστοσελίδας διαδίδονται και διαφωτίζουν πολλούς πιστούς. Ανελλιπώς τελούνται συνεχή σαρανταλείτουργα, όπως καθιέρωσε ο π. Συμεών από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεως του ησυχαστηρίου. Σε όλες τις σημαντικές εορτές τελούνται μικρές αγρυπνίες, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, οπότε γίνονται πρωινές λειτουργίες. Το κύριο έργο των πατέρων, κατά τις υποθήκες του πατρός, είναι πρωτίστως να ζουν τη μοναχική ζωή και να προσφέρουν ως πνευματικοί την ψυχική ανάπαυση στους προσερχομένους μέσα από την εξομολόγηση.